Tilbake til hovedsiden
Morten Andersens 412
Øystein Asphjells Karmann Ghia
Ståle Bergs 1300
Jon Christian Brembos Kübelwagen
Rune Stenkløvs prosjekter
Stig & Ares Toyo Beetle Cup-prosjekt
Kjell Terje Trones' Fastback
Water-bay Air-coolers
Lasse Sandmo

Vant igjen Kübel-arven som gikk tapt

Jon Chr. Brembos Kübelwagen

Har du angret på at din første bil ble solgt? Det gjorde også Jon Christian Brembo. Men han angrer litt mindre nå.

Endelig har han klart å skaffe seg en erstatning for sin tapte "Kübel-arv".

En uke før Jon Christian Brembo ble født en desemberdag i 1945, kjøpte far hans en 1941/42 Volkswagen Kübel på en offentlig auksjon av krigsetterladenskaper. Dette var i Fauske, dit Brembo-familien nylig hadde flyttet fordi familefaren hadde fått jobb på Telegrafen. Fem hundre kroner betalte han for "Folkevogn-jeepen". En "Kübelwagen" er nemlig den tyske varianten av amerikanernes klassiske Jeep - en terrenggående bil bygd på Folkevogn-chassis. I Fauske ble disse bilene bare kalt "bærplukkere" fordi de utvilsomt lignet på en slik.

En Kübelwagen er ikke den mest egnede familiebil, men i etterkrigstidens Norge var ikke utvalget av bruktbiler like overveldende som det er i dag. Selv om familien Brembo etterhvert talte åtte medlemmer - Jon Christian har fem søstre - så ble Kübelen benyttet som familiebil til utpå sekstitallet. Hver sommer dro familien på ferie til Trondheim og morsslekta, og da satt gjerne mor foran med de to minste på fanget. Eller den aller minste lå i en margarinkasse på "hatthylla" bak bakseteryggen, forteller Jon Christian.

I 1963 var Jon Christian blitt sertifikatmoden, og fikk overta Kübelen som sin bil.

- Jeg lærte meg å skru bil ganske fort, sier han. - Jeg måtte jo få bilen i gang. Bilen ble benyttet som ungdomsbil - til festkjøring og til transport til og fra militæret. Høsten 1966 begynte Jon Christian på elektrolinjen på NTH, og Kübelen ble parkert i Telegrafgarasjen i Fauske. Der fikk den stå helt til det meldte seg behov for mer plass for Telegrafverkets egne biler. Så fra 1971 sto den utenfor veggen.

To år senere kom en gammelbiljeger fra Østlandet forbi og fikk se Kübelen som nå var begynt å bli etterspurt vare. Jon Christians far ble forespeilet at han skulle gi den en totalrestaurering og la den gjenoppstå i sin fordums prakt. Da dette kom Jon Christian for øre, hadde faren omtrent avgjort handelen og bl.a. på grunn av plassproblemene fant Jon Christian det lite gunstig å protestere. For 600 kroner fikk østlendingen overta bilen, som han ganske snart videresolgte til en vesentlig høyere pris.

Jon Christian har alltid angret på at hans første bil ble solgt. Originalverktøyet til bilen beholdt han - det ble flyttet over til en Boble av vanlig type han arvet etter sin tante i 1969. Den originale tenningsnøkkelen til Kübelen fant han under rydding hjemme for noen år siden, og har gått med den på nøkkelknippet de siste årene, kanskje med en liten drøm om at "har man klave, får man ku".

Her i vår fikk han nyss om en Kübelwagen som var til salgs i Fredrikstad. Han dro nedover for å se på den, og den var så original og i så god stand at han slo til selv om prislappen hadde litt flere nuller enn det hans egen Kübel var blitt omsatt for. Jon Chr. Brembos Kübelwagen

Nå har Jon Christian funnet frem de gamle familieeffektene fra turene på femtitallet - bokskamera, primus og koffert - og er klar for å gjenoppleve utfluktene fra femtiårene på nytt. Når han setter seg bak rattet og vrir om sin originale tenningsnøkkel og hører boksermotoren brumme fra bakstussen av bilen, ja da er det som å sette seg i en tidsmaskin.

Fra Adresseavisen