Make your own free website on Tripod.com
Tilbake til hovedsiden
Morten Andersens 412
Øystein Asphjells Karmann Ghia
Ståle Bergs 1300
Jon Christian Brembos Kübelwagen
Rune Stenkløvs prosjekter
Stig & Ares Toyo Beetle Cup-prosjekt
Kjell Terje Trones' Fastback
Water-bay Air-coolers
Lasse Sandmo

Stig og Ares Toyo Beetle Cup-prosjekt

Volkswagens Gang var så heldig å få avlegge et besøk i garasjen til Stig Sæther og Are Bromseth. De to vennene har begynt på et Toyo Beetle Cup-prosjekt. Toyo Beetle Cup (tidligere Nordic Beetle Cup) foregår på bane, i Sverige. Det er kun bobler, og bare bobler med tak som får starte. Disse må tilfredsstille visse sikkerhetskrav, så som veltebur, utvendig nødstrømbryter, høytsittende bremselys og brannslukningsapparat. Videre må baklys og minst én vindusvisker være på plass, men frontlys og blinklys foran kan fjernes. Karosseriet skal være originalt, men noen unødige detaljer, som for eksempel reservehjulsbrønn, kan fjernes. Fjæring, kregningsstag og støtdempere kan byttes ut etter behag, men skal være av samme type som original, demperne skal ha samme antall og innfestningspunkter som originalt. Det samme gjelder bremsene, skiver foran og tromler bak, men disse kan byttes ut med mer hensiktsmessig utførelse. Motoren skal ha standardtopper og være 1584 cm3 stor, men mye kan gjøres med den ellers. Alle biler skal kjøre med samme type Toyo Trampio 195/55-15-dekk. Bilen må veie minst 845 kg inkl. fører. Enkeltbiler trekkes ut til sjekk før, under og etter løp, og må stå på avsperret område frem til sjekken. Bilen til Stig & Are

Bilen, en 1302, kjøpte Stig og Are for et par år siden, for 3500 kroner. Den var da, "støgg som fa'an", rustet og stylet, bl.a. med skjermer i glassfiber og diverse. Siden har de to sveiset rust og senket bilen 10 cm foran og bak. "Alt" i motoren er byttet ut med nye deler.

Alt i motoren er byttet ut

De har også laget seg sin egen bensintank, på 23 liter.

Egenkonstruert bensintank

Egenkonstruerte fjærbein har de også satt inn, men girkassen er helt standard. Side- og bakvinduene er byttet ut med lettere utgaver i Lexan. Bilen er lakkert med den billigste lakken de fikk tak i, for, som de sier: "Går itj fortar om lakken e be'r!

Går itj fortar om lakken e be'r!

I skrivende stund (mens snøen lå tykk) (våren 2001, web. anm.) var ikke bilen helt klar, "det e' nå smådrit igjen". Bl.a. hadde de ikke startet motoren ennå, de hadde ikke en gang anskaffet riktig olje. Etter planen blir det deltakelse i Toyo Beetle Cup til neste år. Stig og Are har lagt ned ca. ett års arbeid på bilen, men hvor mye gryn de har puttet i den vil de ikke ut med. - Vi hive kvitteringan, en bli bare deprimert ellers, svarer de på forespørsel. Etter det Volkswagens Gang har grunn til å tro, snakker vi om et beløp på rundt 80 000 NOK.

Spartansk interiør Stig & Are har beholdt lyktene